Idag tipsar DN:s kock Jens Linder om superbär och jag gör detsamma. Begreppet superbär är dock rätt fånigt då alla bär skulle kunna titulera sig med detta. Men visst, det finns de som är rikare på nyttigheter som antioxidanter än andra. Leder antioxidanttoppen gör de mörkrödblåa bären som björnbär, svarta vinbär, blå druvor och blåbär. De är fulla av antioxidanten flavonoider, densamma som finns i rött vin. Det finns över 4000 olika flavonoider som har lite olika funktioner i kroppen. Någon är antiinflammatorisk, andra minskar risken för blodpropp och hjärtinfarkt.
Bäst är såklart att äta bären färska och nyplockade, men tvärtom mot vad många tror är även frysta bär jättebra! De fryses direkt efter plockningen och därför bevaras vitaminer och antioxidanter. Jag rekommenderar minst 1 dl bär om dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar