söndag 28 mars 2010
SÅ NYTTIG, SÅ GOD
Sojabönan är det enda vegetabiliska livsmedlet med fullvärdigt protein och är alltså näringsmässigt lika bra som kött! Fullvärdigt protein innehåller samtliga av de 8 essentiella aminosyror som kroppen behöver.
100 gram sojabönor ger 35 g protein (lika mycket som 175 g kött, 5 ägg eller 1 liter mjölk) De är dessutom fiberrika och har ett glykemiskt index (GI) på 20.
Min favoritsojaböna är den gröna japanska Edamamen! Om du tror att du inte tycker om bönor så prova denna, den är inte alls mjölig, snarare fast i konsistensen. Du hittar den i frysdisken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag vet!! Den är så himla god. På East i Stlm kan man få inspiration om hur de ska tillagas på bästa sätt!
SvaraRaderaAlexandra
Åhh jaaa, den är helt underbart krispig!
SvaraRaderaJag har en fråga ang soja! Som vegan konsumerar jag relativit mycket sojaprodukter (mest tofu och sojakött) pga dess fullvärdiga protein och att jag tycker det är gott. Har dock läst ett flertal artiklar om att soja skulle vara skadligt i stora mängder pga fytoösterogener. Det bör konsumeras i "lagom mängd" för att vara hälsosamt (enl. det jag läst) Jag undrar nu vad som är "lagom mängd"? Jag äter ca 200-300 gram sojaprodukter varje dag, bör jag minska??
SvaraRaderaTack!
Mvh Linda
oh yesss, SOM JAG HAR LETAT efter dessa bönor, tagit ett varv i konserv/bön hyllan nästan vid varje matinhandling :S
SvaraRaderaSå tack för infon om "frysdisken"... kramar!