Här är min lunch idag: Färdigköpta falafel, halloumiost, tomat, stekt sparris och skivade jordgubbar! I går tipsade en dietist i SvD om goda GI-sallader att ta med som matlåda. En smart grej jag upptäckte var att när man klickar på receptet kan man enkelt ändra hur många man vill laga till - från en upp till tjugo personer - och så räknas mängderna om.
GI betyder glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt eller långsamt olika kolhydratkällor påverkar blodsockret. GI är enligt mig ett bra verktyg om det används på rätt sätt, nämligen på kolhydratrik mat som pasta, ris, potatis, gryn, bröd, musli etc. Att använda det på jordnötter (mycket fett och protein - lite kolhydrater) eller vattenmelon (mycket vatten - lite kolhydrater) är ointressant.
Mat med lågt GI ger en flackare blodsockerkurva, lägre insulinpåslag och gör att du håller dig mätt längre!
onsdag 21 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar