Rabarber är nyttigt, miljövänligt och surt. Men om man gör en dessert av den kan det också bli gott!
Hacka upp några stjälkar rabarber i små slantar och låt koka upp i pyttelite vatten så det blir mjuka och fina. Därefter häller du i sirap efter smak. Låt det puttra samman och servera med vaniljglass eller vaniljkesella. Gärna med ett par varv nymalen kardemumma över.
Rabarber innehåller ämne som heter oxalsyra. Denna finns dock framförallt i bladen och numera finns dessutom flera rabarbersorter med lägre halt oxalsyra. Oxalsyran reagerar med kroppens kalcium i skelettet och bildar kalciumoxalat som kan leda till kalciumbrist och njursten. Koka heller inte rabarber i aluminiumkärl då oxalsyran fäller ut metallen som är giftig. Vid "normal" konsumtion av rabarber är oxalsyra inget att oroa sig för!
tisdag 1 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åhh så gott med rabarber, man kan ju också koka dem till kräm och toppa med jordgubbar, otroligt bra smaker ihop!
SvaraRadera