Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!



Powered By Blogger

söndag 9 maj 2010

SKÖNA BÖNOR

Baljväxter - bönor och linser - är proppade med näring. De innehåller mycket protein, hög andel fibrer och fullt med mineraler, bl. a järn, kalcium, kalium, zink och magnesium. Fibrerna är av den vattenlösliga sorten, vilket kan vara gynnsamt mot ett förhöjd kolesterolvärde. Alla baljväxter har ett mycket lågt glykemiskt index (GI), vilket innebär att det är bra för att hålla blodsockerkurvan i schack. Tillsätter du baljväxter till en måltid, sänker dem GI på hela måltiden!

Blötlägg och koka själv om du orkar, annars köp färdiga på tetra eller konserv och blanda ner i grytor, köttfärssås, soppor eller gör en hummus eller falafel av dem.

Här är världens godaste linssoppa:
Fräs gul lök och röda linser i smör eller rapsolja. Krydda på med salt och peppar. Pressa i en vitlök och häll i ett pkt saffran. Skär några potatisar i bitar och släng ner dem också. Häll i ett par deciliter vatten och en grönsaksbuljongtärning. Därefter i med en förpackning krossade tomater. På med lock och låt småkoka på svag värme ca 15 minuter. Klart! Allra godast är den med en klick creme fraiche på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar