Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!Powered By Blogger

måndag 28 juni 2010

ORTOREXI

P1 har en intressant programserie denna vecka - Maten i huvudet. Första avsnittet som rörde ortorexi sändes idag, kommande program går tis-tors kl. 11.03 alt. 20.03 och handlar om vad mat har för betydelse när man ska dö, om ätstörningsjäveln och om hur maten kan rädda jorden.

Ortorexi är liksom anorexi och bulimi en ätstörning. Dock inte lika omtalad och så mycket svårare att upptäcka eftersom den drabbade oftast ser ut att må väldigt bra och ofta är en förebild för många andra p g a att hon/han äter så sunt och tränar så mycket.


Problemet är att det ångest som driver personen till det sunda ätandet och den hårda träningen. I huvudet snurrar kalorier, gram och energiprocent. Om man någon gång "slarvar" är det inte ovanligt att straffa sig själv genom en extra lång och hård löprunda eller genom att utesluta kommande måltid. Allt handlar om kontroll - över så väl energiintag (maten) och energiutgifterna (träningen).


Ofta äter en ortorektiker med jämna mellanrum och dessutom stora portioner. Detta är ytterligare en anledning till att omgivningen inte märker att något är fel. Men måltiderna är på grammet kontrollerade och sammansättningen av protein, fett och kolhydrater väl avvägd. Det kan vara en berg av sallad, avokado och tonfisk till lunch, tre timmar senare en burk kesella med färska bär. Ytterligare ett par timmar senare är det träning.


Ortorektiker undviker att äta med andra och uteblir därför ofta från sociala tillställningar som innefattar mat.


Antal ortorektiker ökar och jag tycker verkligen det är sorgligt att så många lägger så mycket energi på att räkna kalorier och väga mat, tackar nej till sociala aktivitet och straffar sig själva om de "syndat".
Lyssna gärna på programmet:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3866&artikel=3783496

1 kommentar:

  1. Hallååååå, är du där? Nu har vi väntat länge nog... Snälla, ge oss ett inlägg! :-)
    kram från din affärspartner

    SvaraRadera