Det vi äter påverkar oss på SÅ många sätt! Vanligt är att man inte tänker på att det man äter till frukost även påverkar hur blodsockerkurvan ser ut efter lunch. En frukost med rostade mackor och en kopp kaffe kommer alltså dels ge hög blodsockerkurva direkt efteråt, men också göra att blodsockret ligger högre än det borde efter kommande måltid. Även om denna måltid är fin och balanserad ur näringssynpunkt.
Och att gå omkring med högt blodsocker är dumt, förutom att man ofta blir hungrig när det dippar neråt och dessutom leder till att kroppen producerar hormonet insulin som dels har som funktion att öppna upp cellerna i lever och muskler så att sockret kan vandra in där (med följd att nivån i blodet sjunker) och dels puttar in fett i fettcellerna.
Ett annat hormon som är intressant är livsnödvändiga kortisol som produceras i binjurarna. Det har betydelse för t ex ämnesomsättningen och immunförsvaret. Normalt sett är kortisolnivåerna som högst på morgonen och som lägst i gryningen, ca 3-5 timmar efter midnatt.
MEN, om man är utsatt för negativ stress kan kortisolnivåerna rubbas och hamna på en ständigt förhöjd nivå. Kortisol minskar insulinets effekter vilket kan leda till höjd blodsockerhalt. Det har även visat sig påverka fettmetabolismen och ge ökade nivåer av fria fettsyror i blodet som följd. Dessutom har man sett att förhöjda kortisolnivåer ofta gör så att fettet lagras just på magen och ger den klassiska bukfetman.
Det kan alltså vara hormoner som är orsaken till övervikt hos somliga och då hjälper det inte att enbart ge kostråd om att byta till grövre bröd eller äta mer proteinrikt på kvällen. Man måste ta tag i grundproblemet = stressen!
Bra inlägg!
SvaraRadera