Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!Powered By Blogger

måndag 8 mars 2010

VIKTIGA VITAMIN D


Hetast just nu och troligen den vitamin det forskas mest på är D! D-vitamin behövs för en mängd funktioner i kroppen, bl a behövs det för att kalcium ska kunna lagras in i skelettet och göra det starkt. Intressant särskilt för oss nordbor som har högst andel osteoporos (benskörhet) i världen. Eventuellt finns även samband mellan brist på D-vitamin och autoimmuna sjukdomar, vissa cancerformer, diabetes I och depression.

Idag läste jag en artikel i tidningen Nature Immunology där danska forskare kommit fram till att D-vitamin även är viktigt för vårt immunförsvar, då det är delaktiga i att aktivera s k T-celler, en typ av vita blodkroppar som känner igen skadliga främmande ämnen så att kroppen kan tillintetgöra dessa.

D-vitamin hittar du i solen, men i vårt mörka land kan vi endast tillgodogöra oss solens strålar under maj-augusti. Resten av året är det D-vitamin mat som gäller. Helt outstanding vad gäller D-vitamin är fet fisk (lax, makrill, sill), men du hittar det även i ägg, lätt- och mellanmjölk/fil/yoghurt (eftersom detta är berikat) och i kantareller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar