Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!



Powered By Blogger

fredag 5 mars 2010

GODIS


Socker har varit i hetluften de senaste åren. Jag tycker det är viktigt att man skiljer på tillsatt socker och naturligt socker. Tillsatt socker är det som finns i godis, bullar, choklad, kakor, läsk och saft m.m Naturligt socker finns i frukt, grönsaker och bär. Skillnaden är att det tillsatta sockret enbart tillför energi och ingenting annat - man talar ofta om "tomma kalorier". Med det naturliga socker får man förutom energin även fibrer, vitaminer och antioxidanter. Detta är alltså att föredra.

Vad kan bättre representera tillsatt socker än en skål med härligt lösgodis? De sega, salta, skummiga och geleiga bitarna är förutom socker proppade med färgämnen, gelatin och gluten. Gelatin är utvunnet ur svinsvål, så se upp om du är vegan eller strikt vegetarian. Och du som är glutenintolerant bör vara medveten om att vet ofta används som bindemedel. Vad gäller färgämnen så får de illgröna päronsmakande tennisracken och de rosa jordgubbssmakande bilarna knappast sina färger från päron och jordgubbar, utan av syntetiska färgämnen. Mest
(ö)kända av dessa är de så kallade Azofärgämnen, allergiframkallande hos vissa och tidigare förbjudna i Sverige, men som i och med EU-inträdet nu har gjort comeback på godishyllorna. De azo-färgämnen som kan finnas i godis är, enligt Livsmedelsverket, E102 (tartrazin), E110 (para-orange), E122 (azorubin), E124 (nykockin), E129 (allurarött), E151 (briljantsvart) och E155 (brun HT). Detta finns dock i princip enbart i importerat godis, så väljer du godis från svenska tillverkare slipper du dessa

1 kommentar: