Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!Powered By Blogger

fredag 5 mars 2010

FIBRER - BRA ELLER DÅLIGT?


Idag skriver Expressen om hur man genom att öka sitt fiberintag kan slippa gasig och svälld mage. Kommentarerna låter inte vänta på sig och få är dem som håller med kostexperten som uttalar sig. Istället vittnar de om magar som mår finfint utan just fibrer. Ja då vad det här igen, uppenbarligen - och inte så förvånande kanske - är vi olika även här. En del mår bra av en kost med hög andel fibrer, andra av en med lägre. Känn efter hur du just du reagear på olika saker in kosten, fibrer inkluderat.

Det finns två sorters fibrer - lösliga och olösliga och de har olika funktioner i kroppen.

Lösliga fibrer finns i grönsaker, frukt, bär, havre (betaglukan) och korn (arabinoxylan). Dessa fibrer är bra för hjärtat då de binder gallsalter så att de följer med fibrerna ut med avföringen. Det innebär att levern behöver tillverka nya gallsalter, vilket är bra eftersom levern då behöver bryta ner kolesterol (som innehåller byggstenar till gallsalterna). Då sänks kroppens nivå av LDL, det onda kolesterolet.

Olösliga fibrer finns i spannmål som fullkornsbröd/musli/pasta och har som uppgift att "motionera magen", hålla tarmarna i trim och motverka förstoppning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar