Är du intresserad av kostrådgivning eller föreläsningar - besök min hemsida!Powered By Blogger

måndag 15 mars 2010

NÄRINGSFATTIG FRUKT?

Hälsokostbutiken Life försöker få oss att köpa kosttillskott genom skrämselbudskap om att apelsinerna innehåller 70 % mindre järn jämfört med för sjuttio år sedan. Att frukt och grönsaker nu för tiden är fattigare på näring finns det både studier som stödjer och de som inte gör det. Men att Life just valt att fokusera på apelsiner och järn finner jag märkligt, för vem äter apelsiner för att få i sig järn? En apelsin ger ca 0,2 mg järn. Om tesen om att de tappat 70 % av järninnehållet stämmer innehöll den förut 0,34 mg järn.

Järnets funktion är att transportera syre i kroppen. Behovet hos kvinnor är 18 mg och hos män 11 mg per dag. En helt outstanding järnkälla är blodpudding, 100 g (ca 1,5 "halvmåneskivor") ger 20 mg järn. För dig som inte tycker om blodpudding är nötkött i alla former ett bra alternativ. Och för vegetarianer är det ägg, broccoli och spenat som gäller.

Apelsiner är en usel källa vad gäller järn, men däremot är apelsinernas höga innehåll av C-vitamin bra för järnabsorbtionen!

Om du vill försäkra dig om att få i sig maximalt med näring från frukt och grönsaker så välj efter säsong. Jordgubbar ska ätas på sommaren, apelsiner på vintern och äpplen på hösten, då har de fått växa i lugn och ro och inte hetsats upp i något växthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar